Arganový olej kulinársky a jeho použitie
Arganový olej kulinársky a jeho použitie pri starostlivosti o organizmus
Extra panenský arganový olej je lisovaný z prvých plodov orecha Arganu. Tento veľmi vzácny a mimoriadne cenný olej je 100% prírodná organická látka bez konzervantov, s obsahom 0% cholesterolu. Pre jeho silné regeneračné, liečebné, protizápalové a antibakteriálne účinky sa mu hovorí aj tekuté zlato, alebo marocké zlato.
Berberi používajú arganový olej po celé stáročia pri varení, liečení, aj na kozmetické účely. Obsahuje 80% esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, najmä Omega 9 a Omega 6. Bio arganový olej má niekoľkonásobne vyšší antioxidačný potenciál ako olivový olej. Obsahuje karotenoidy, fytosteroly a skvalen.
Svojím zložením a chuťou je arganový olej nezastupiteľný v gastronómií. Gastronomický arganový olej dodáva jedlám jemnú orechovo-sladkastú chuť.
Arganový olej potravinársky sa vyrába z pražených jadier plodov stromu argania spinosa, jadrá sa pražia pri stálej teplote, aby sa zjemnila horká chuť plodov, výsledkom je príjemná oriešková chuť arganového oleja potravinárskeho bez straty vitamínov a účinných látok.
Použitie arganového oleja potravinárskeho z Maroka
- čajovú lyžičku 3x denne pred jedlom
- do šalátov
- do krémov
- do omáčok
- do polievok…
- na mäso, hydinu, ryby….. tesne pred dovarením
- zvieratá